<h1></h1>

Det skal være slut med skattesnydere, som snylter på almindelige menneskers solidaritet

 

Nedenfor kan i læse mit indlæg til Socialdemokratiets medlemsblad om bekæmpelse af skattesnydere.

”Jeg betaler min skat med glæde”. Ordene er socialdemokraten Wilhelm Buhls, og han sagde dem da han i 1937 blev udnævnt til Finansminister af Thorvald Stauning. Det er en slags trosbekendelse til velfærdsstaten. For uden skatteindtægter er der som bekendt ikke råd til velfærd.

I dag er det ikke alle, der betaler deres skat med glæde. Eller betaler deres skat i det hele taget. Og det er en sag, som især optager det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet, Niels Fuglsang. Fuglsang sidder selv i Udvalget for Skatteanliggender i parlamentet, hvor han senest var hovedforhandler på en rapport om netop bekæmpelse af skattely i EU.


”I dansk politik diskuterer vi ofte, hvor høje skatterne skal være. Nogle mener, at topskatten skal ned så de rige skal betale mindre. Det mener flere af de borgerlige partier som for eksempel Liberal Alliance og Alex Vanopslagh” siger Niels Fuglsang og fortsætter: ”Jeg er uenig, for jeg mener, det er et sundt princip, at dem der har mest også bidrager mest. Det er netop styrken i vores velfærdssamfund, at vi på den måde er solidariske med hinanden”.

Det er ifølge Fuglsang en legitim diskussion, hvor høj skatten skal være. Men han insisterer på, at den skattepolitik vi demokratisk vedtager skal gælde for alle - høj som lav. Noget som, ifølge ham, desværre ikke er tilfældet i dag:

”Vi ser i dag, hvordan store multinationale selskaber overfører deres overskud til skattely-lande, hvor de kan betale ekstremt lave skatter på under 1 procent. Vi har set, at Facebook betalte en gennemsnitsskat på 0,03 procent i Europa. For Google var det 0,8 procent. Og Apple betalte ned til 0,005 procent i Irland”.

Men det er kun toppen af isbjerget, mener Niels Fuglsang, og henviser til analyser, som viser, at europæiske rigmænd og virksomheder flytter rundt på deres indkomst så de undgår at betale skat for 233 milliarder euro om året. Det er en hel del mere en hele det danske statsbudget. Penge som kunne være blevet brugt på skoler, sundhed og ældrepleje til de mennesker der har arbejdet for at bidrage til samfundet.

Spørger man Niels, burde vi allesammen huske på de vise ord fra en anden klog mand med rødder i Thy. Nemlig Lars Larsen, grundlæggeren af Jysk sengetøjslager, som i dag er en global virksomhed med næsten 3000 butikker i over 50 lande. Larsen døde i 2019, men udtalte sig året forinden om sit syn på de mennesker der placerer sig i skattely. Han sagde:

“Jeg skal ikke udlevere nogen, men det er jo et velkendt fænomen. Danmark har givet dem det hele, og så vil de ikke betale skat. På den måde kan samfundet ikke hænge sammen. Hvordan skulle vores velfærd ellers have nogle af de bedste systemer i verden i forhold til eksempelvis undervisning og sundhed, hvis ikke man ligesom er med til at få samfundet til at fungere”.

 

Ifølge Niels Fuglsang kunne han næsten ikke havde formuleret sin motivation for at kæmpe mod skattesnyd og skattely. ”Lars Larsen havde ret”, siger han. ”Jeg mener, at vi burde lave en anti-skattely-alliance. Internationalt og i EU. Vi kan ikke gøre det alene i Danmark, da det i sagens natur er et internationalt spørgsmål, når pengene flyttes over grænser til skattely-lande”.

Sidste år vedtog man i EY en minimumsselskabsskat på 15 procent. Noget som medlemslandene hver især skal implementere inden udgangen af 2023. Desuden indebærer den skattelyrapport, som Niels forhandlede igennem tidligere på foråret, en række nye forslag, som han håber at få opbakning til fra et samlet Parlamentet senere i år. Bl.a. foreslår han i rapporten, at der indføres en minimumsskat på aktie- og kapitalindkomst på samme måde som med selskabsskatten, så man ikke kan oprette et skuffeselskab i Luxembourg eller på Cayman øerne, som så ejer ens aktier så man undgår skat.

”Når man tjener penge i Danmark, skal man også betale skat i Danmark” understreger Niels Fuglsang, og afslutter: ”Lad os sammen sørge for at det også kommer til at gælde for Mark Zuckerberg, Jeff Besos og Lagkagehuset”.