<h1></h1>

DRs nye dokumentar udstiller behovet for kortere dyretransporter

Af Niels Fuglsang, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet

 

Det skal være slut med, at dyr skal lide under økonomisk gevinst. Tallene for hvor mange grise der transporteres ned gennem Europa under elendige vilkår stiger år for år til gavn for landmandens profit. Det skal vi tage et opgør med i EU og indføre strammere regler.

 

Ingen kan kalde det dyrevelfærd, at millioner af små grises levetid går med at være buret inde i et døgnlange transporter stort set uden plads, begrænset adgang til vand og slet ingen mad.

 

Jeg har selv fulgt efter en grisetransport i 22,5 timer til Italien. Det jeg oplevede var rent dyreplageri. Og med den nye DR-dokumentar ’Hvis grise kunne tale’ ser vi, at grisenes skrig og grynt på en grisetransport er så konstante og høje, at de end ikke kan måles. Ifølge forskerne viser det, at grisene er meget stressede under hele transporten. Det siger jo selv selv, at det ikke kan blive ved med at fortsætte.

 

Ikke mindre end 10,7 mio. smågrise blev sidste år transporteret mere end 10 timer. Det er to mio. flere end i 2017. Det viser tal fra Fødevarestyrelsen. Danske slagterier lukker, fordi det bedre kan betale sig for landmændene at sende grise til udlandet for at blive fedet op og slagtet. Man skulle tro, at det ikke er levende der er tale om, når formanden for Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch, ikke ser et problem i grisenes vilkår på de lange ture, fordi kvaliteten af svin jo stadig er god, når de kommer frem.

 

De lange dyretransporter er et kæmpe dyrevelfærdsproblem. Men det gode er, at et lovforslag fra kommissionen nu er på bordet, så vi kan tage kampen op og stramme reglerne. Det vil jeg kæmpe hårdt for som medlem af Europa-Parlamentet. Jeg mener blandt andet, at vi skal have EU-regler om pladskrav og et loft på maksimalt 8 timers transport af grise.