<h1></h1>

Debat: Europa skal gøre sig uafhængige af autoritære stater - også dem med olie og gas

Nedenfor kan i læse mit debatindlæg om uafhængighed fra autoritære stater. Det blev også bragt i Avisen Danmark den 5. maj.

Debat: Ruslands angrebskrig mod Ukraine og Kinas autokratiske udvikling har endelig fået politikere rundt i Europa til at vågne op. En enøjet politik med fokus på international samhandel har de seneste år gjort os dybt afhængige af fremmede magter som Kina og Rusland. Der skal sættes en ny kurs mod uafhængighed. Men min frygt er, at vi, i vores iver efter at gøre os uafhængige af nogle stater, ender med at blive afhængige af andre som f.eks. Golfstaterne.

Efter gasimporten fra Rusland er blevet betragteligt reduceret og olieimporten helt afskåret, er det fristende at udvide energiimporten fra de velhavende oliestater på den Arabiske Halvø. Som jeg ser det, vil det være den helt forkerte vej at gå. Det vil være at som at tisse i bukserne for at holde varmen. En 1-1 videreførelse af den fejlslagne politik, der har ledt os til, hvor vi står i dag.

Som medlem af Europa-Parlamentet er jeg netop blevet valgt som næstformand for Parlamentets delegation for den Arabiske Halvø. Her fører vi en dialog med politikere fra landene fra området, som bl.a. dækker over Qatar, Bahrain og Saudiarabien. Lande som på den ene side er ekstremt velhavende, men samtidig ser meget anderledes på demokrati og menneskerettigheder, end vi gør.

Menneskerettigheder bliver nemlig systematisk overtrådt. Det gælder bl.a. for kvinder, homoseksuelle og for de millioner af migrantarbejdere, som arbejder under kummerlige forhold.

Vi må ikke være naive i vores tilgang til disse lande. De vil benytte deres fordelagtige økonomiske situation til at gøre deres indflydelse stadig mere gældende internationalt. Sprede værdier, som vi i Europa har kæmpet i mod de sidste knap 100 år. Vi så det bl.a. med VM i Qatar sidste år. Et lille land med få hundrede tusinde statsborgere uden nogen form for fodboldtradition fik lov at præsentere et glansbillede af deres land for hele omverdenen. Regulær sportswashing på bekostning af tusindvis af migrantarbejdere, der døde, mens de byggede fodboldstadions.

De vil benytte deres fordelagtige økonomiske situation til at gøre deres indflydelse stadig mere gældende internationalt.

Og Qatar er ikke en unik case. Desværre. Flere af oliestaterne på den arabiske halvø bliver kørt efter værdier, der ligger meget fjernt fra vores. Som jeg ser det, vil det være en fatal fejl at flytte vores afhængighed af Rusland til lande som dem. Europa skal stå i egen ret. Stå op for sine værdier. For uden uafhængighed, vil der ikke være nogen frihed.

Som ny næstformand i delegationen for den Arabiske Halvø, vil jeg benytte min position til at sikre en kritisk dialog med Qatar, Saudiarabien og Bahrain. Vi skal gøre vores værdier tydelige, og vi skal sikre, at vi ikke bliver afhængige af gas og olie fra den Arabiske Halvø. Vi skal i stedet sætte så høj fart som muligt på vores grønne energi, som vi selv kan producere. Det vil give os uafhængighed, og det vil sikre, at vi kan sige vores mening uden at blive afpresset af fremmede magter.